Studentë dhe profesorë nga Universiteti Humboldt, Berlin vizitojnë Qendrën Kërkimore të Vjosës

Pasditen e një prej ditëve të para me shi për pak kohë, ne ishim të lumtur të mirëpresim mysafirët tanë nga Universiteti Humboldt, Berlin, në Qendrën Kërkimore të Vjosës:

Grupi prej 25 studentësh të Gjeografisë të shoqëruar nga Prof. Daniel Müller kishin zgjedhur të vizitonin këtë objekt si një nga ndalesat e tyre të para përgjatë ekskursionit të tyre dhjetëditor në të gjithë Shqipërinë dhe ishin shumë entuziast për të mësuar rreth Vjosës, Parkut të parë Kombëtar të Lumit të Egër në Evropë. Olsi Nika, si përfaqësues i EcoAlbania, me kënaqësi prezantoi të ftuarit në Qendrën Kërkimore.

Ai përmblodhi fushatën, ulje-ngritjet, përfshirjen e shkencëtarëve si Prof. Fritz Schiemer (adashi i Qendrës Kërkimore të Vjosës), artistë dhe komunitetet lokale që kishin qëndruar për dhjetë vite të gjata para kësaj dite për të arritur përfundimisht statusin e mbrojtjes që meriton Vjosa.

Gjatë vizitës së mysafirëve tanë nga Universiteti Humboldt, Berlin. (c) EcoAlbania

I pyetur nga një student se cilat janë planet e mëtejshme nga këtu e tutje, Olsi u përgjigj se ka sfida të mëdha përpara: përveç përforcimit të mbrojtjes së Vjosës dhe degëve të saj, është edhe zgjerimi i zonës së mbrojtur. Qëllimi përfundimtar është krijimi i parkut të parë kombëtar ndërkufitar të lumit të egër që përfshin burimet kryesore dhe atë të Vjosës (greqisht: Aoos) në Greqi.

Studentët ishin gjithashtu shumë kureshtarë për pritjen e parkut të ri kombëtar nga banorët vendas, zhvillimin e eko-turizmit në luginë dhe kërkimet aktuale në laborator në vazhdim, pasi gjatë vizitës së tyre në dhomë ata zbuluan pajisjet që ishin vendosur. nga një ekip ekologësh të ujërave nëntokësore nga Universiteti i Vjenës. Pas një fotografie në grup, ishte koha për t’i thënë lamtumirën mysafirëve tanë, megjithatë mbetet përshtypja se ne u frymëzuam nga kureshtja e tyre dhe se ata do të sjellin në shtëpi një mesazh për veçantinë e këtij lumi të fundit të pacenuar të Evropës.