17 zyrtarë të Programit të Partneriteteve për Restaurimin e Lumit Cumbrian vizitojnë Vjosën

13 shtator 2023. Tepelenë. Në këtë mëngjes plot diell në Qendrën Kërkimore të Vjosës, ne patëm nderin të mirëpresim 17 zyrtarë të Programit të Partneriteteve të Restaurimit të Lumit Cumbrian. Programi synon të rivendosë proceset natyrore lumore në Parkun Kombëtar të Rajonit të Liqenit në veriperëndim të Anglisë, kryesisht në lumenjtë Kent, Derwent dhe Eden. Ekipi që qëndron pas parkut kombëtar të lumit të egër Vjosa në fakt ka qenë në rivalitet miqësor me Cumbrians, pasi të dy aplikuan për Çmimin Europian të Lumit 2022. Nisma angleze doli në krye dhe fitoi trofeun për përmirësimin e mbi 100 km shtrirje lumore dhe rivendosjen e 150 ha fusha të përmbytura, për të cilën dëshirojmë që t’i urojmë sinqerisht. Rrjedhat e tyre ujore kishin vuajtur si pasojë e një keqmenaxhimi historik i cili ka çuar në degradim dhe humbje të biodiversitetit. Nga ana tjetër, Vjosa dhe degët e saj shfaqin pastërtinë dhe dinamikën e rrjedhjes së lirë që Cumbrians duan të rivendosin për lumenjtë e tyre. Kështu ata ri-investuan drejtpërdrejt paratë e çmimit 2022 për të eksperimentuar lumin e fundit të egër të Evropës dhe për të shkëmbyer njohuritë për ruajtjen e lumenjve me përfaqësuesin e EcoAlbania, Olsi Nika.

U diskutuan përvoja se si të trajtohen tema thelbësore si menaxhimi i mbeturinave, minierat e zhavorrit në shtratin e lumenjve dhe digat e hidrocentraleve, të cilat dhanë mësime të vlefshme për të dyja palët. Të ftuarit u impresionuan veçanërisht nga fushata e larmishme dhe përpjekjet e banorëve në luginën e Vjosës, të cilat shprehin vullnetin kolektiv për zhvillimin e qëndrueshëm të zonës.

Në vijim të këtij shkëmbimi të mirëmenduar, Olsi Nika iu tregoi rreth Qendrës Kërkimore dhe laboratorëve të saj. Pas një fotografie në grup, na u desh të thonim lamtumirën, ndërsa miqtë tanë u nisën në drejtim të rrjedhës së poshtme për të eksploruar rrjedhën ujore të përdredhur, të bukur të Vjosës. Ne duam të falënderojmë kolegët tanë ambientalistë që ndanë ekspertizën e tyre!