Select Payment Method
Personal Info

Totali i dhuruar: €100,00

CategoriesAktivitete

Javë shkencore në Vjosë

Një iniciativë e padëgjuar më parë në Evropë do të ndërmerret nga më shumë se 30 shkencëtarë nga Shqipëria, Austria dhe Gjermania, të cilët do të bëjnë një javë kërkime shkencore në Vjosë duke u përqendruar në zonën ku planifikohet të ndërtohet HEC-i i Poçemit.

CategoriesNjoftime për shtyp

Shkencëtarët e njohur konfirmojnë: Vlerësimi mjedisor për hidrocentralin e Poçemit në Vjosë është një farsë

Para festave të fundvitit 2016, kryeministri Edi Rama dhe përfaqësues të tjerë të qeverisë kanë marrë një letër nga shkencëtarë të njohur nga Austria dhe Gjermania. Ata kanë analizuar Raportin e Vlerësimit të Ndikimit në Mjedis (VNM) për hidrocentralin e Poçemit në lumin Vjosa.  Raporti i VNM-së dëshmon se projekti është harmoni me natyrën. Megjithatë sipas shkencëtarëve kjo VNM është një farsë dhe nuk përmbush as standardet minimale, kështu që nuk është i duhuri për të parashikuar ndikimin mjedisor të këtij hidrocentrali.

CategoriesNe Media

Shekulli.com: Zhvillim së bashku me natyrën! Në vëmendje ndërtimi i HEC-eve

Zonat e mbrojtura (ZM) shpallen si të tilla për integritetin e tyre, pra për gjendjen e paprekur të tyre, krahasuar me zona të tjera të vendit, për biodiversitetin e lartë, për habitatet e rralla dhe shumë të ndjeshme nga ndërhyrjet jo miqësore të njeriut. Për këtë, shpallja dhe menaxhimi si duhet i ZM-ve përbën një detyrim Kushtetues, përmbushje e kërkesave të shumë akteve ligjore dhe nënligjore që garantojnë mbrojtjen e natyrës dhe të biodiversitetit, në përputhje kjo me shumë Konventa dhe Standarde ndërkombëtare.

CategoriesNe Media

Top Channel: “Pse kërkojmë moratorium 3 – vjeçar për Vjosën”

Të ftuar në “Wake up” Top Channel TV: Prof. Aleko Miho nga Fakulteti i Shkencave të Natyrës dhe Besjana Guri nga EcoAlbania për të folur mbi kërkesën e shkencëtarëve për moratorium 3 vjeçar të HEC-eve në Vjosë. Shkencëtarët Shqiptarë dhe Evropian kundër HEC-eve. Të mbledhur së bashku për ti bërë të ditur qeverisë që ti rishikoj edhe njëherë raportet e vlerësimit në mjedisë  pasi ato ekzistuese që janë dhënë për Vjosën janë jashtë çdo standardi mjedisor.

CategoriesNjoftime për shtyp

Shkencëtarët kritikojnë projektet e digave në Vjosë

++Shkencëtarët nga Shqipëria, Austria dhe Gjermania kërkojnë moratorium për ndërtimin e hidrocentraleve në lumin e fundit të egër në Evropë dhe një periudhë 3 vjecare studimesh++ Tiranë,  8 Qershor 2016. Në datat 8 deri më 10 qershor, ekspertët ndërkombëtar nga Universiteti i Vjenës, Agjencisë Federale të Mjedisit në Austri, Instituti i Leibniz i Ekologjisë së […]