Hapet ekspozita Kuçedra – jeta në lumin e fundit të egër në Evropë

10 janar 2020. U çel sot në Tiranë ekspozita me fotografi “Kuçedra – jeta në lumin e fundit të egër në Evropë”, nga fotografi Amerikan Nick St. Oegger. Ekspozita e kuruar me kujdes nga vetë fotgrafi paraqet një tabllo të mënyrës së jetesës së komuniteteve që jetojnë përgjatë luginës së Vjosës dhe të kërcënimeve që i kanosen lumit të fundit të egër në Evropë. Ajo dokumenton bukuritë natyrore të rralla të luginës dhe portretet e njerëzve që kanë lidhur jetën prej brezash me lumin.  

Pamje nga ekspozita Kuçedra. (c) M. Memaj/EcoAlbania

Kjo ekpozitë hapet për herë të parë në Shqipëri, pas asaj në pjesën greke të lumit Vjosa në Vouvusa. Ndërsa më parë Nick-u ka publikuar dhe librin e tij me të njejtin titull, i cili është shitur në disa shtete të botës dhe ka tërhequr vëmendjen e publikut të gjerë. Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 31 janar dhe të interesuarit mund ta vizitojnë atë cdo ditë nga e hëna deri të premten, nga ora 10:00-17:00.

Lumi Vjosa është lumi i fundit i egër në Evropë dhe fushata për mbrojtjen e saj nga projektet hidro-energjetike është mbështetur nga komunitetet vendore, shkencëtarët, artistët, OJF-të, Parlamenti Eurpian dhe Konventat Ndërkombëtare, avokatë dhe gazetarë e aktivistë të shumtë të cilët kanë ndërmarrë nisma të shumta për rritjen e ndërgjegjësimit publik.

Ekspozita u organizua nga EcoAlbanian në bashkëpunim me Institutin e Studimeve Antropologjike dhe Hapsinore, në Qendrën Kërkimore Sllovene të shkencave dhe artit, dhe Qendrën Kulturore Tulla.