Dita Botërore e Lumenjve: 150 OJF apel për mbrojtjen e Vjosës

Mediat kombëtare raportojnë se në Ditën Botërore të Lumenjve 20 shtator, 150 organizata kombëtare dhe ndërkombëtare,  kanë dërguar një letër të hapur drejtuar kryeministrit Edi Rama, ku i kërkojnë qeverisë shqiptare të mbrojë një nga lumenjte e fundit të egër në Evropë, lumin Vjosa.

Vjosa është një nga lumenjtë e fundit të mëdhenj të egër në Evropë, i cili rrjedh i pandërprërë në gjatësinë prej 200 km në territorin shqiptar. Gjendja saj ende e paprekur e bën atë një ekosistem të rëndësishëm për shumë gjallesa të rrezikuara në Evropë. Ekosistemi i Vjosës ka biodiversitet të pasur dhe strehon shumë specie të rezikuara në Evropë. Pavarësisht paralajmërimeve nga Parlamenti Evropian dhe Konventa e Bernës, në gjithë luginën e Vjosës janë planifikuar 45 hidrocentrale të cilët do të shkatërronin këtë ekosistem unik.Lumi Si e tillë.

Ky lajm është raportuar edhe nga mediat kombëtare si më poshtë: