Rihapja e koncensionit të Kalivaçit shuan shpresat për një Vjosë pa hidrocentrale

Qeveria shqiptare ka anuluar punimet e hidrocentralit të Kalivaçit nga kompania Kalivaçi Green Energy e biznesmenit italian Becchetti, megjithatë Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka nisur menjëherë procedurat për gjetjen e një investitori të ri në Kalivaç.

 

Captureaa
Diga e papërfunduar e Kalivaçit.  © Roland Dorozhani

 

Lumi i fundit i egër në Europë, Vjosa, po rrjedh aktualisht i lirë nga HEC-et të paktën për disa muaj, pasi qeveria shqiptare vendosi anulimin e kontratës për ndërtimin e hidrocentralit të Kalivaçit nga kompania italiane Kalivaçi Green Energy.

Pas 20 vjetësh zvarritje dhe ndërprerje punimesh, që nga dhënia e lejes për hidrocentralin e Kalivaçit në vitin 1997, punimet kanë ndaluar në masën 30 për qind, ku lumi i Vjosës mbetet i paprekur.

Kjo i ka dhënë banorëve të zonës dhe organizatave të mbrojtjes së lumenjve në Shqipëri dhe Europë shpresën për kthimin e Vjosës në Park Kombëtar, një premtim ky gjithashtu i kryeministri Edi Rama.

“Anulimi i kontratës ekzistuese e bën Vjosën ligjërisht të lirë nga HEC-et dhe ofron një mundësi të artë për të shpallur Vjosën si Parku u parë i një Lumi të Egër në Europë” tha Olsi Nika, koordinatori i fushatës për mbrojtjen e Vjosës në Shqipëri pranë EcoAlbania.

Megjithatë, Ministria e Energjisë dhe Industrisë hapi më 26 maj procedurat për një koncension të ri të Kalivaçit duke i lënë kohë kompanive deri më 18 korrik 2017 për t’u futur në lojë.

Kontrata parashikon “ndërtimin e hidrocentralit të tipit me dige, në afërsi të fshatit Kalivaç, rrjedhën e poshtme të Lumit Vjosë” ndërsa kohëzgjatja e koncensionit është 35 vjet.

“Qeveria ka vendosur të hapë procedurën e koncesionit, në kundërshtim me vullnetin e pushtetit vendor dhe komunitetit, aktorëve kombëtar dhe ndërkombëtar. Ne do ta kundërshtojmë fuqimisht këtë projekt dhe do të vazhdojmë betejën për Vjosën e lirë, pa diga!”, shtoi Nika.

Kalivaçi hapi në vitin 1997 kalvarin e hidrocentraleve në lumin Vjosë, të cilin shkencëtarët shqiptarë dhe ndërkombëtarë e vlerësojnë si të pasur me biodiversitet dhe si të domosdoshëm për t’u mbrojtur dhe për t’u zhvilluar në mënyrë të qëndrueshme.

Artikullin e plotë mund ta gjeni të publikuar nga: 

[su_button url=”https://www.reporter.al/rihapja-e-koncensionit-te-kalivacit-shuan-shpresat-per-nje-vjose-pa-hidrocentrale/” style=”glass” background=”#0ABAB5″ size=”9″ radius=”round” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Reporter.al[/su_button]  [su_button url=”http://www.gsh.al/2017/05/31/qeveria-shqiptare-rihap-projektin-per-hec-in-e-kalivacit-ojf-te-e-kundershtojne-kete-vendim/” style=”glass” background=”#0ABAB5″ size=”9″ radius=”round” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Gazeta Shqiptare[/su_button]   [su_button url=”http://www.gazetatema.net/2017/05/30/rihapja-e-koncensionit-te-kalivacit-shuan-shpresat-per-nje-vjose-pa-hidrocentrale/” style=”glass” background=”#0ABAB5″ size=”9″ radius=”round” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Gazeta Tema[/su_button]   [su_button url=”http://www.monitor.al/rihapja-e-koncensionit-te-kalivacit-shuan-shpresat-per-nje-vjose-pa-hidrocentrale/” style=”glass” background=”#0ABAB5″ size=”9″ radius=”round” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Monitor.al[/su_button] 

 [su_button url=”https://citizens-channel.com/2017/05/30/vjosa-ne-rrezik-rishqyrtohet-projekti-per-hec-in-e-kalivacit/” style=”glass” background=”#0ABAB5″ size=”9″ radius=”round” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Citizens Channel [/su_button]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *