Select Payment Method
Personal Info

Totali i dhuruar: €100,00

CategoriesLajme Fushata “Të shpëtojmë zemrën blu të Evropës”

Vullnetarët bashkohen për iniciativën “Unë jam Vjosa”: Pastrimi dhe gjelbërimi i Lumit të Fundit të Egër të Evropës

Lugina e Vjosës, 16 -19 tetor 2023. Në një përpjekje të rëndësishme mjedisore, vullnetarë nga Shqipëria dhe e gjithë Evropa u mblodhën për të marre pjesë në nismën “Unë jam Vjosa”, që synon rigjallërimin e lumit Vjosa, një perlë e njohur për biodiversitetin dhe rëndësinë e tij ekologjike. Duke shërbyer si një nga lumenjtë e […]

CategoriesRaporte Fushata “Të shpëtojmë zemrën blu të Evropës”

Studimi: Propozim ripyllëzimi për pellgun ujëmbledhës të Vjosës

Ky studim përcakton hapat dhe vendndodhjet e qarta për fillimin e një projekti pyllëzimi në pellgun ujëmbledhës të Vjosës. Për shekuj me radhë, fusha e përmbytjes dhe shpatet e saj të luginës së Vjosës janë shpyllëzuar shumë, kryesisht për shkak të blegtorisë dhe nxjerrjes së druve të zjarrit, gjë që vazhdon ende. Kjo ka ndikim negativ jo vetëm në ekologjinë e lumit Vjosë, por edhe në rrezikun e përmbytjeve në pjesën e poshtme të Vjosës për shkak të grumbullimit të sedimenteve. Autorët propozojnë dhjetë zona pilot për të filluar pyllëzimin. Duke qenë se nuk ka material mbjellës autokton në treg, ai duhet të rritet nga diaspora/bimë nënë nga rajoni në një kopsht pyjor që do të krijohet në vend.

CategoriesESPID4Vjosa Aktivitete

Mirëqeverisja e ujit: Përfaqësues të autoriteteve shqiptare marrin pjesë në vizitën e shkëmbimit me Komisionin Evropian në Bruksel

Bruksel, 19-20 Shtator, 2023. Vizita e dytë e shkëmbimit në kuadër të projektit ESPID 4 VJosa u zhvillua në Bruksel, mes përfaqësuesve të autoriteteve shqiptare dhe atyre të Komisionit Evropian, me qëllim shkëmbimin e informacionit dhe përvojës në fushën e mirëqeversijes së ujit. Përfaqësues të AMBU, Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit, AKBN, AKF, ADA si […]

CategoriesAktivitete

17 zyrtarë të Programit të Partneriteteve për Restaurimin e Lumit Cumbrian vizitojnë Vjosën

13 shtator 2023. Tepelenë. Në këtë mëngjes plot diell në Qendrën Kërkimore të Vjosës, ne patëm nderin të mirëpresim 17 zyrtarë të Programit të Partneriteteve të Restaurimit të Lumit Cumbrian. Programi synon të rivendosë proceset natyrore lumore në Parkun Kombëtar të Rajonit të Liqenit në veriperëndim të Anglisë, kryesisht në lumenjtë Kent, Derwent dhe Eden. […]

CategoriesAktivitete

Studentë dhe profesorë nga Universiteti Humboldt, Berlin vizitojnë Qendrën Kërkimore të Vjosës

Pasditen e një prej ditëve të para me shi për pak kohë, ne ishim të lumtur të mirëpresim mysafirët tanë nga Universiteti Humboldt, Berlin, në Qendrën Kërkimore të Vjosës: Grupi prej 25 studentësh të Gjeografisë të shoqëruar nga Prof. Daniel Müller kishin zgjedhur të vizitonin këtë objekt si një nga ndalesat e tyre të para […]

CategoriesNjoftime për shtyp Fushata “Të shpëtojmë zemrën blu të Evropës”

Progres Raporti i Komisionit Europian përgëzon krijimin e Parkut Kombëtar të Lumit të Egër Vjosa

++ KE i bën hirrje autoriteteve të marrin parasysh shqetësimet e ngritura nga shoqëria civile për përcaktimin e kufijve të rrjetit për zonat e mbrojtura++ Tiranë, 28 korrik 2023. Në Progres Raportin e Komisionit Evropian për Shipërinë për vitin 2022, çështje të rëndësishme mjedisore u theksuan, duke përforcuar përpjekjet e shoqërisë civile dhe bërë thirrje […]